Tips & Tricks

OKK Seizoen20242025

Welkom op deze pagina van OKK Oostwoud. Vanaf nu kun je hier wekelijks het repetitieschema en de aantekeningen terugvinden.
Op deze pagina vind je onder andere:
- De Programma's
- De aantekeningen per repetitie
- Het aankomende repetitieschema
- Demo's
- Geluidsvoorbeelden
en meer....
Aantekeningen Repetities
Kies een datum om de aantekeningen te zien.
Het tabblad met het oogje voor de datum is het meest actueel.
Repetitieschema
We beginnen weer met een oefening omtrent toonvorming.
- The Majestic Land (nieuw in vakje)
- Vogelrok
- Virginia
- Departures
- When you believe
En speciaal voor de saxen:
Repetitieschema
We beginnen weer met een oefening omtrent toonvorming.
- The Majestic Land
- Formula One Theme
- Thriller
- Virginia
- La Storia
- Departures
Oefen deze week vooral op de lastige stukjes in Formula One, de Vogelrok en Virginia
Wil je gemakkelijker in de hoogte spelen? Oefen dan het spelen van de hogere tonen volgens de methode die ik met Anneke voordeed:
A. Speel eerst tot een nog comfortabele hoge toon toe die nog ontspannen te spelen is.
B. Werk daar dan chromatisch naar toe. Houdt onderweg de tonen in de gaten: dat ze zuiver en vol gespeeld worden. Eventueel kun je hier ook een tuner voor gebruiken.
C. Speel daarna chromatisch één halve toon hoger. Oefen erop dat deze ook ontspannen klinkt.
D. Zodra je dit kunt speel je de toon vijf keer kort achter elkaar en probeer te toon 'te voelen' (waar zit mijn lucht en hoe resoneert het instrument). Maak je vooral niet te druk over je embouchure want dat kan in de weg zitten.
E. Ontspan je embouchure, laat je instrument zakken. Blijf ondertussen die toon voelen.
F. Tot slot breng je het instrument weer aan de mond en blaas je de betreffende noot nog vijf keer met kleine pauzes ertussen. Ook her laat je dan telkens het embouchure een ogenblik los en het instrument zakken. Om vervolgens vanuit die positie de toon te spelen.
Op deze manier leer je de toon goed te spelen.
Veel plezier met oefenen!
Repetitieschema
Terugblik op concert
We hebben een succesvol concert achter de rug. Zowel muzikanten als publiek waren enthousiast. Zeker het programma na de pauze was zeer geslaagd volgens de mensen in de zaal. Ik heb zelf ook genoten van het orkest. Met name La Storia vond ik een hoogtepunt voor de pauze. Deze was zeer goed uitgevoerd. We hebben over het algemeen goed geconcentreerd gespeeld wat de zuiverheid en balans ten goede kwam. ondanks dat we een groot gedeelte van het orkest op het podium zat kwamen we dit jaar goed tot ons recht.
Puntjes van kritiek waren er ook: het publiek kon niet iedereen evengoed zien zitten. De volgende keer kunnen we de opstelling iets aanpassen waardoor we meer leden 'in de spotlight' hebben zitten.
De opkomst was gezien het mooie weer niet slecht, maar een beetje aan de zuinige kant. We moeten tijdens de jaarvergadering wellicht even met elkaar brainstormen hoe we meer publiek kunnen trekken.
Maar al met al mogen we met trots terugkijken naar een geslaagde middag.
Aantekeningen voor 01/08 apr 2025
Op weg naar het West-Friesland Festival
Ik ben afgelopen week begonnen met een uitleg over 'de weg naar het West-Friesland Festival'. Hier kwamen onder ander een korte indruk van de muziekstukken voorbij, een tijdlijn voor het instuderen van de muziekstukken (met daarbij de focuspunten), een herhaling van de toonvorming oefeningen en ons eerste focuspunt: zuiverheid!
Nieuwe bladmuziek
De nieuwe muziek ligt in de bakjes voor de muzikanten die er niet waren. De powerpoint met de belangrijkste punten en het 'huiswerk' vind je hieronder. Zorg ervoor dat na de jaarvergadering iedereen de muziek heeft (neem desnoods even voor elkaar mee) zodat we op 8 april allemaal goed voorbereid, en met de muziekvoorbeelden in het hoofd, kunnen starten.
Huiswerk: partijen voorbereiden
In de powerpoint zie je op de laatste pagina mijn vraag aan het orkest om de partijen op de repetitie van 8 april goed voorbereid te hebben. Hieronder de uitleg die bij de laatste slide hoort.
Wanneer je een muziekstuk thuis voorbereidt kun je het beste werken volgens het principe "van macro naar micro". Dit betekent dat je de bladmuziek eerst globaal bekijkt en dan steeds meer inzoomt op de 'kleine lettertjes' 😜 .
Macro
Bekijk eerst het muziekstuk globaal zodat je bewust wordt van de structuur. Begin links bovenaan en kijk globaal door de muziek heen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen en markeer de belangrijke plekken in je muziek:
- In welke toonsoort begint het muziekstuk (welke voortekens staan er?)
- Staan er in het stuk toonsoortwisselingen? Wat betekent dat voor de tonen die ik moet spelen? (Bijvoorbeeld: er vervalt een mol, dus vanaf hier geen As meer maar A.)
- Staan er tempo aanduidingen? Wat betekenen die?
- Staan er dynamische tekens in? Wanneer speel ik zacht, wanneer speel ik sterker? Lijkt een passage zeer dynamisch of juist een beetje vlak?
- Staan er herhalingen in, hokjes, coda's etc... Hoe loopt de weg door het muziekstuk?
- Staan er ergens kleine nootjes (cue's). Moet ik die spelen of is het betreffende instrument aanwezig in het orkest?
Als je bovenstaande hebt afgerond, begin je nogmaals linksbovenaan maar nu zoom je meer in. Je kijkt en zoekt gericht naar antwoorden op de onderstaande vragen.
Micro
- Staan er accenten op noten? Welke accenten zijn dit en hoe dienen die te worden uitgevoerd? Vorm een idee van de verwachte speelmanier.
- Is / zijn deze maat / tonen onderdeel van een frasering? Zie je een fraseringsboog?
- Staan er diffiseringen (verschillende tonen boven elkaar)? Welke tonen speel ik? Hoe verdelen we het binnen de sectie?
- Staan er aanwijzingen in de muziek die aangeven hoe de noten moeten worden aangezet of afgerond (puntig, legato, met een accent etc...)
- Staan er sectieaanwijzingen zoals 'solo', 'a1', 'a2', 'all'? Wie gaat wat spelen?
- Staan er toevallige voortekens, herstellingstekens?
Overig: staan er aanwijzingen waarvan je de betekenis niet weet? opzoeken of navragen!
Tot slot kun je alvast kijken naar lastige tonen of lastige ritmiek.
- Begrijp je alle ritmische variaties binnen het stuk?
- Zitten er lastige tonen in? Te hoog of te laag? Kun je die transponeren? Zijn er hulpgrepen die het eenvoudiger maken?
Als je bij alle vier de muziekstukken bovenstaande doet dan kom je op 8 april met een goed idee en hopelijk ook met gerichte vragen over de stukken naar de repetitie.
Heel veel succes!
Repetitieschema
Aanpassing: eerst een aantal 4 mei nummers ivm dodenherdenking
- Aquila Volante
- Turkish Delight
- Kia Hora Te Marino
na de pauze: zomermuziek
- Als je van beren leren kan (bakje)
- Means that your grand (bakje)
- Guus Meeuwis
- Engelbewaarder (bakje)
- Terug In De Tijd (bakje)
Terugblik op repetitie 08 april
Nog een keer een wat langere presenatie over zuiverheid. In de powerpoint hieronder kun je teruglezen welke stappen je kunt nemen om je zuiverheid de komende weken te verbeteren.
Hoe je gebruik kunt maken van de drone en de bijbehorende instellingen vind je links bovenin (of hieronder als je op je telefoon kijkt) in het menu onder het vingertje...
De komende repetities
De komende repetities graag het volgende aanhouden:
- Kom op tijd binnen en blaas je instrument vast warm
- Stem met behulp van je tuner en je gehoor je instrument vast af (A=442hz)
- Om 19:30 start de repetitie met 1 á 2 oefeningen om zuiverheid te trainen.
- Pas deze oefeningen direct toe in je spel
- Direct na de oefeningen gaan we aan de slag met een aantal nummers voor het WFF
- Na de pauze kunnen we wat meer relaxen met de gezellige muziek voor de zomeroptredens.
Wekelijks vind je het (t)huiswerk op mijn website. Zorg ervoor die week de gevraagde passages thuis in te studeren en goed voorbereid op de repetities te komen.
Efficiënter repeteren
Jullie hebben waarschijnlijk wel gemerkt dat ik afgelopen repetitie kortere aanwijzingen tussendoor heb gegeven en dan direct een bepaalde passage weer doorspeelde. Dit wil ik, vooral met betrekking tot het instuderen van de muziekstukken voor het WFF, blijven doen. Dit vraagt wel iets van de orkestleden; ik zal trachten telkens zo duidelijk mogelijk aan te geven welke passage ik aan het instuderen ben met het orkest of een sectie van het orkest.
Blijf Alert ! Want grote kans dat ik daarna zeg: "en nu met zijn allen". Dan is het onhandig (en onnodig) als ik daarna nog een aantal maal moet herhalen waar we zitten en waar we beginnen. Denk en doe mee met je muziekcollega's. Leer de partijen van de anderen kennen en pas daar je eigen spel op aan. Wat ik zeg tegen de bugels kan bij wijze van spreken een stukje verderop gelden voor jou!
Aantekeningen voor 15 apr 2025
Op weg naar het West-Friesland Festival
We hebben veel nieuwe muziek op de lessenaar en we zullen een beetje structuur moeten aanbrengen zodat we aan het eind alle muziek goed kennen.
Mocht je er nog niet aan toe zijn gekomen: deze week graag de muziek doorkijken en voor jezelf de belangrijkste dingen alvast noteren en aantekenen in je partij (zoals coda's, dynamische tekens, etc... Zie het Macro - Micro verhaal onder het tablad van 01 en 08 april)
Ga deze week aan de slag met (in ieder geval) de eerste oefening uit de powerpoint en leer zuiverheid herkennen.
We beginnen deze week verder eenvoudig. Ga aan de slag met de eerste passages uit Aquila Volante. Het (t)huiswerk voor deze week is als volgt. We kennen alles tot het trio.
- Luister naar het voorbeeld op de website hieronder.
- Speel de beginpassages tot aan het trio een aantal malen door.
- Markeer (indien nodig) de dynamische tekens en neem goed in je op hoe de verschillende passages moeten worden gespeeld.
- Oefen phrases met toevallige voortekens goed. Volgende week geen foute tonen meer spelen in dit gedeelte.
- Let op accenten en overige aanwijzingen in je muziek en pas die toe op je spel.
- Oefen het stuk op tempo = 116 - 120 bpm
- Luister, wanneer je jouw partij goed kent, de aankomende repetitie naar jouw rol binnen je sectie en het orkest.
BELANGRIJKE TIP: Hoe weet je of je voldoende hebt geoefend?
Dat kan ik niet zondermeer zeggen. Iedereen heeft een bepaalde tijd nodig om zich de muziek eigen te maken. Voor een ieder is die tijd verschillend. Je kunt echter de volgende drie richtlijnen hieronder gebruiken:
- Oefen tenminste 40 tot 60 minuten gericht per week
- 3 x 20 minuten is beter dan 1x 60 minuten
- Oefen een passage zodanig dat je er zeker van bent dat je het zou kunnen voorspelen aan de andere leden
Opmerkingen bij de bovenstaande richtlijnen
In verband met de oefensessies doordeweeks, maak een bewuste planning voor jezelf. Bepaal alvast de voor jou handige momenten om te oefenen.
Gun jezelf tussen oefensessie door ook even rust. Vingerzetting, vingervlugheid, het leren kennen van de melodielijn etc... vraagt van de hersenen de tijd om het geleerde op te slaan in het lange termijngeheugen. Dit gebeurt tijdens het slapen. Wanneer je dus meerdere oefensessies in de week doet geef je meer kans aan jezelf om het geleerde ook werkelijk op te slaan.
"De kunst is: blijf elke oefensessie het geleerde herhalen en voeg wekelijks nieuwe kennis en kunde toe. Op die manier komt en blijft een muziekstuk 'in je vingers' voor langere tijd!"
Heel veel succes!
KUN JE DE POWERPOINT NIET GOED LEZEN?
Klik dan rechtsboven op de powerpoint. De powerpoint opent dan in een nieuw venster. Hier kun je de grootte aanpassen zodat het voor jou leesbaar wordt.
voorbeeld:
Repetitieschema
Eerst een aantal 4 mei nummers ivm dodenherdenking
- Aquila Volante
- Kia Hora Te Marino
na de pauze: zomermuziek
- Als je van beren leren kan (bakje)
- Means that your grand (bakje)
- Guus Meeuwis
- Engelbewaarder (bakje)
- Terug In De Tijd (bakje)
Programma's, voorbeelden, oefenmateriaal
West-Friesland Festival 2025
Dit is een typische fanfare-ouverture. Het stuk wordt gekenmerkt door het beeld van een vliegende havik. We voelen de wind die aan zijn vleugels rukt, de furie van de jacht, de duizelingwekkende duikvlucht en alle pracht en schoonheid van een majestueuze vogel.
Video
Audio - Voorbeelden
Momenteel nog geen audio voor dit muziekstuk
Extra oefenmateriaal
Momenteel nog geen extra oefenmateriaal voor dit muziekstuk
Zomerprogramma 2025
Op 16 maart 2025 overleed Rob de Nijs. Zijn muzikale loopbaan leverde in Nederland een reeks succesvolle nummers op, waaronder Ritme van de regen (1963), Malle Babbe (1975) en Banger Hart (1996), zijn enige nummer 1-hit.
Zijn albums, zoals Met je ogen dicht (1980), bereikten de top van de Album Top 100 en verkochten meer dan 100.000 exemplaren.
Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek werd De Nijs in 2000 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Een jaar later ontving hij de Radio 2 Zendtijd Prijs, een onderscheiding voor artiesten met een blijvende betekenis voor de Nederlandse radio.
In deze medley horen we Hou me vast, Malle Babbe, Banger Hart en Zondag.
Video
Audio - Voorbeelden
Momenteel nog geen audio voor dit muziekstuk
Extra oefenmateriaal
Momenteel nog geen extra oefenmateriaal voor dit muziekstuk
Tips & Tricks
